Vertrouwen in jezelf is een voorwaarde om de ander te kunnen vertrouwen.
Angst om te falen breekt je zelfvertrouwen en waardering af.

Vertrouwen, wat is dat eigenlijk? Iemand vertrouwen betekent dat je ervan overtuigd bent dat je van die ander op aan kan. Het woord trouwen komt daar ook vandaan en is een nog hoger niveau van vertrouwen. Je vertrouwt je partner dusdanig dat je dat ook openlijk wilt uitspreken en je aan die persoon wilt verbinden.

Vertrouwen is een groot goed en iets waar onze samenleving misschien wel tekort aan heeft. Maar hoe komt dat? Ik denk dat we voor het antwoord op die vraag ergens moeten kijken waar je misschien niet meteen aan zou denken. Dat is namelijk in de spiegel.

Want hoe zit het eigenlijk met vertrouwen als het over onszelf gaat? Daar hebben we een woord voor: zelfvertrouwen. Kan daar überhaupt iets mis mee zijn, mag je je afvragen?

Is het mogelijk om jezelf NIET te vertrouwen? Blijkbaar wel. Ik kom namelijk zeer regelmatig mensen tegen die geen of te weinig zelfvertrouwen hebben. Dat is toch wat, jezelf niet vertrouwen en het heeft heel vervelende gevolgen voor hoe je in het leven staat en hoe je dat leven ervaart. Door dat gebrek aan vertrouwen acht je jezelf niet goed genoeg in staat om bepaalde dingen te kunnen, te doen, te bereiken. Dat heeft tot gevolg dat je jezelf kleiner maakt dan je eigenlijk bent. Je stopt met groeien, beperkt je mogelijkheden.

Wat is de oorzaak van dat gebrek aan zelfvertrouwen? Dat is natuurlijk belangrijk om te weten, want dan kun je er iets aan doen. De oorzaak is angst. Is dat een reële angst? Nee, het is hoofdzakelijk faalangst. Je bent bijvoorbeeld bang om in het openbaar te spreken omdat je dan denkt af te gaan. Je hebt er geen vertrouwen in dat je dat goed kan.

Je legt jezelf dus langs een meetlat, en als je niet aan die norm denkt te voldoen, voel je je onzeker. Is die onzekerheid, die angst, groot genoeg dan ga je het niet en nooit doen. Jij denkt namelijk dat het risico te groot is. Zoiets als leven en dood. Afgaan is sterven voor het ego, en dat moet kost wat het kost worden voorkomen.

Hoe doorbreek je dit? Allereerst; doorzie dat je ideeën over die risico’s maar verhalen zijn in je hoofd. Er is niets van waar en ze zijn op aannames gebaseerd die niet kloppen. Door die sprookjes maak je jezelf bang. Er is niets of niemand anders die dat doet, de enige ‘schuldige’ staart je vanuit die eerder genoemde spiegel aan.

Een remedie kan zijn, verzin een ander verhaal. Als je een negatief verhaal over dat je afgaat kunt verzinnen, kun je ook een verhaal verzinnen, waarin je een staande ovatie krijgt en men diep onder de indruk is van je presentatie of praatje. Als je dat doet zul je er achter komen dat dat leuk is om te doen én dat dat je een heel ander gevoel geeft. Besef dan dat dit positieve verhaal net zo waar is als het negatieve. Voor welk verhaal zou je kiezen? Precies, dat verhaal dat je het beste gevoel geeft en waar je blij van wordt.

Wat je nog parten kan spelen is je gevoel. Dat angst- of onzekerheidsgevoel is er gewoon en je hebt er geen controle over. Oh nee? Dat is ook maar een idee. Je positieve verhaal maakt al een verschil en zorgt voor een ander gevoel. Je kunt daar dus wel in sturen.

Een tweede mogelijkheid is te beseffen dat jij je gevoel niet bent, je kunt ernaar kijken, in plaats van er helemaal in op te gaan. Dat kan best lastig zijn, maar gelukkig zijn er technieken die je heel effectief kunnen helpen om dat gevoel weg te krijgen, waardoor de deur naar andere keuzes en acties open gaat. Ik heb er mijn missie van gemaakt om mensen daarmee te helpen. Ik doe dat heel graag. Waarom? Omdat het wonderbaarlijk makkelijk is om het angstgevoel blijvend weg te halen en nog snel ook. Stel je eens voor, nu kun je zonder vrees voor een groep mensen een praatje houden en er zelfs van genieten, naar uit kijken. Dat is pas een ander verhaal!

Dus mocht je een issue hebben met vertrouwen van anderen of jezelf, zit niet bij de pakken neer. Heb vertrouwen vooral in jezelf. Jij bent het meer dan waard. Je levert een unieke bijdrage in deze wereld die niemand anders kan leveren. En jouw bijdrage is essentieel, onmisbaar. Dat jij daar misschien andere ideeën over hebt, doet aan dat feit niets af. Op de dag dat jij dat ook als waarheid kan zien en voelen, zal vertrouwen in jezelf, en de ander, geen probleem meer zijn voor jou (kijk anders ook eens naar deze video, duurt maar 2 minuten)

En als wij dit allemaal als onze realiteit gaan ervaren, hebben we een andere samenleving, waarin vertrouwen, respect en vriendelijk omgaan met elkaar de basisnormen zijn. Maar dat kan naar mijn mening alleen gebeuren als we eerst eens onszelf helemaal gaan vertrouwen en waarderen, niet eerder.

Of zoals Michael Jackson zo raak zong in zijn prachtige hit “Man in the mirror”,

I’m Starting With The Man In The Mirror
I’m Asking Him To Change His Ways
And No Message Could Have Been Any Clearer
If You Wanna Make The World A Better Place
Take A Look At Yourself, And Then Make that Change

Ik start met de man in de spiegel
Ik vraag hem om zijn manieren te veranderen
En geen enkele boodschap kan duidelijker zijn
Als je de wereld een betere plek wilt maken
Kijk eens goed naar jezelf en maak die verandering.

Dus: Make that change!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Heb jij misschien tips om over je onzekerheden heen te komen? Wat heeft voor jou gewerkt?
Deel ze hieronder zodat anderen daar weer plezier van kunnen hebben. Zo helpen we elkaar sneller naar die betere wereld.

René Arns
Auteur van ‘C.L.A.I.M. een leven zonder angst’.
www.renearns.nl
www.dekloplossing.nl

 

 


  4 replies to "Wat heeft een spiegel met vertrouwen te maken?"

  • WB Triebert

   Vertrouwen hebben in jezelf… Fijn dat ik dat heb… Ik moet hier eigenlijk zeggen…Heb meegekregen…Mijn mamma heeft mij sterk gemaakt… Door haar heb ik vertrouwen ik in mezelf…. En vertrouwen in de ander… En ook al is mijn vertrouwen natuurlijk wel eens beschaamd… Dan denk ik aan wat mijn mamma altijd zei… Die mensen hebben pijn… Vergeef ze.. En ga verder..Op mijn mams rouwkaart stond.. “Leef blij dan ben ik ook blij’… En dat is alles… Wat je moet blijven doen… Wat er ook gebeurt..

   • René Arns

    Willie, bedankt voor je reactie. Mooi en je hebt het getroffen met zo’n wijze moeder!

  • Renée Daniëls

   Helemaal mijn motto: “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. 🙂

   Voorheen deed ik het puur op wilskracht en doorzettingsvermogen, maar dat heeft me uiteindelijk opgebroken.
   Tegenwoordig laat ik me inspireren en helpen, waardoor ik nog maar een klein beetje wilskracht en doorzettingsvermogen nodig heb.
   En die heb ik dan – net als vroeger in het zwembad – alleen nog maar nodig voor de laatste stap: neus en ogen dichtknijpen en springen! 🙂

   • René Arns

    Mooi verwoord Renée.
    Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.