ANGST, BALLON, ANGST ILLUSIE, beperkende overtuiging

Van de week werd ik heel verdrietig. Soms kan ik ineens momenten hebben dat ik besef hoe moeilijk we ons eigen leven maken puur omdat we niet door hebben wat we aan het doen zijn. 

Maar de gevolgen van die onwetendheid zijn zo intens dat het gewoon pijn doet.

Van de week werd ik namelijk gebeld door Jan (niet zijn echte naam). Hij belde spontaan naar aanleiding van wat hij las in mijn boek. Hij was benieuwd of hij een keer een sessie met mij kon doen en hij had wat vragen.

 

Jan was erg enthousiast over mijn boek. Hij had het eerste gedeelte (link voor gratis download) waarin het over het mechanisme van angst gaat al gelezen. Het werd me duidelijk dat het voor Jan nog lastig blijkt dit op zijn eigen situatie toe te passen en met name te herkennen.

Dit doorzien wat angst is, kan de angstballon plots doorprikken waardoor angst minder of zelfs geen vat meer op je heeft. Dit effect is al bij een lezer opgetreden die 12 jaar last had gehad van een angststoornis en van alles had geprobeerd om daar vanaf te komen.

Ik ga proberen de kans op dit klap effect voor jou zo groot mogelijk te maken.

Rationele angst maakt je een supermens?

Angst is altijd een verhaal over wat er KAN gaan gebeuren.

Is er op dit moment een direct gevaar met een groot risico voor het eigen lijfsbehoud of dat van naasten, zal er een heel sterke angstprikkel zijn. Die prikkel kan je redden.

Die angstprikkel zet namelijk je hele wezen in opperste staat van paraatheid om de kans op overleven maximaal te maken. Dit noem ik de functionele of rationele angst.Angela Cavallo, 1964, angst, adrenaline, superkracht

Zo tilde Angela Cavallo een zware Chevrolet Impala omhoog om haar zoon te redden. Hij lag onder de auto te sleutelen toen de krik het begaf.

Angela kon de auto optillen en lang en ver genoeg omhoog houden zodat er een krik onder geplaatst kon worden door haar gealarmeerde buren. De auto woog 1200 kg! Onvoorstelbaar!

Dit is een voorbeeld waartoe je in staat bent in dit soort situaties. En er zijn veel meer van dit soort verhalen te vinden.

Irrationele angst maakt je klein en weerloos

De rest  van onze angsten, en dat is in onze levensomstandigheden het overgrote deel,  zijn niet gebaseerd op de werkelijke omstandigheden waarin we verkeren. Dit zijn denkbeeldige ofwel irrationele angsten en die nemen vorm aan in onze denkwereld.

Zoals in het vorige blog beschreven, kun je zelfs in je bed stijf van de angst wakker liggen over iets wat de volgende dag zou kunnen gaan gebeuren.

Jouw overtuigingen sturen jouw angst.

depressie, angst, sapnning, stressJan heeft net als iedereen ook een heel verhaal over wat er kan gebeuren  en ervaart fysiek wat al die verhalen met hem doen. Hij voelt al paniek bij een bepaalde gedachte, en dat leidt ertoe dat hij steeds dieper wegkruipt en wegvlucht voor het  alledaagse leven.

Het doet mij pijn als ik zoiets weer hoor. Ik vind het erg dat Jan’s eigen gedachtewereld zijn leven zo kan verpesten. Want in werkelijkheid is er niets aan de hand. Dat heeft hij alleen (vooral op onbewust niveau) niet meer in de gaten.

Waarom die angstballon zo taai lijkt

De een heeft daar meer last van dan de ander. Hoe komt dat en nog belangrijker: Wat kun je eraan doen?

De oorzaak van destructieve en ontkrachtende overtuigingen is gelegen in onze programmering die gebaseerd is op onze ervaringen. Die begint al in de baarmoeder en neemt een vlucht tijdens en na de geboorte.

Of je stevig in je schoenen staat of onzeker bent over jezelf is een gevolg van je ervaringen.

Als die heel positief zijn geweest ben je waarschijnlijk een vrij en blij mens die van het leven kan genieten.

slechte jeugd, jeugd trauma, angst, beperkende overtuiging, negatief zelfbeeld, pestenMaak je echter veel ellende mee en ben je continue uitgemaakt voor iets dat niet deugt, heb je een heel ander verhaal over jezelf en hoe het leven is.

Jouw waarheid over jezelf en je leven is in beide scenario’s een verzameling verhalen waar jij geen vraagtekens meer bij zet.

Het “ZIE JE WEL” Principe

Vervolgens treedt er een ander principe in werking.

Ik heb dat het Zie-je-wel principe genoemd. We willen namelijk graag gelijk hebben. Daarom gaan we op zoek naar bevestiging van dat wat wij denken dat waar is. Dat doen we door bewijzen te verzamelen.

vicieuze cirkel van angst, angst cyclus, Als je onbewust de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, ben je vooral op onbewust niveau bezig met op te letten wanneer dat wordt bevestigd.

Dus als je dan iets niet lukt zeg je innerlijk tegen jezelf: Zie je wel, het lukt niet (want ik ben niet goed genoeg). Dat wat tussen haakjes staat zeg je dan vaak niet tegen jezelf, maar is wel waar het om gaat.

Of als je iets fout doet? Zeg je dan ook wel eens: Wat ben ik stom! Zelfkritiek is veelal een en al bevestiging van “ik ben niet goed genoeg.“ 

Iedere keer dat je dit doet maak je die overtuiging sterker. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. En daar heb je er heel veel van!

Dit “Zie je wel” principe passen we (ook in positieve zin!) allemaal toe. Herken je dat?

Mag ik je meteen een tip geven? Stop vanaf NU met het hebben van kritiek op jezelf. Doe je het toch? Betrap jezelf erop en verander het in een positieve bevestiging. Dus in plaats van: Wat stom!  zeg je: Dat was niet handig, de volgende keer doe ik dat anders. En klaar! Daar stoppen.

Focus doet groeien en maakt blind…

Een tweede wet die altijd werkt is: Dat wat je aandacht geeft groeit.

Je kent de uitdrukking denk ik wel van “Het glas is half vol of half leeg.”

Ligt je focus op Vol is dat een heel andere beleving dan als je op Leeg focust. positief, negatief, half vol, half leeg, anders kijken, depressie, pessimist, optimist, illusie, angst,

Een ander gevolg is dat je het andere niet meer ziet…

Is je focus Vol, dan zie je Leeg niet meer. En andersom.

Maar dat doet niets af aan het FEIT dat het andere er nog in even grote mate is, maar jij ziet het echt niet meer. Daar kun  je niets aan doen, zo werkt het brein nu eenmaal.

Het besef dat dit zo is kan op zich al een transformatie en bevrijding inhouden. De ogen gaan dan open, we worden wakker en zien het geheel. Doorzien de illusie van onze eigen waarheid en van onze angst. Ineens is alles dan anders.

Maar in feite is dat niet waar. Alleen JIJ bent anders gaan kijken. Je hebt een overtuiging losgelaten. Je stelt je open voor zowel Vol als Leeg en ziet de schoonheid en perfectie van beide.

Hoe echt is jouw angstballon?

angst doorprikken, illusie, deceptie van zelf, zelfbedrogHeb je nu in de gaten dat angst en de gevolgen daarvan zoals stress en onzekerheid een illusie is?

Besef je nu dat die angstballon niet alleen flinterdun is, maar zelfs niet echt bestaat. 

Het is je eigen creatie!

Angst (en stress) is een illusie die jij zelf in stand houdt.

Helpt dit om je bewust te maken van hoe jij kijkt en waar jouw focus eigenlijk ligt?

Prik gauw die ballon door, wees niet bang, jij blijft zelfs droog!

Is dat gelukt?

Wat heb je ontdekt nu?

Wil je dat delen? Doe dat hieronder.

Ben benieuwd!

René

PS: In een volgend blog ga ik in op hoe je de grond onder de voeten van die criticus weghaalt.

 

 

 

 


  6 replies to "Waarom angst een illusie is die jij als echt ziet."

  • Gerard Dekker

   Helder verhaal waarvoor bedankt. Ik denk dat het waar is dat ons laten leiden door overtuigingen gebaseerd op ervaringen. Een mens kijkt ahw. door een gekleurde bril naar de wereld en zichzelf. De persoonlijke bril wordt gevormd door je jeugdervaringen. Het ding raakt vertrouwd en je vergeet dat je hem draagt. Bij het eerste contact voelt de bril nog raar (koud op je neus) maar al snel wordt het montuur net zo warm als jezelf. De bril verdwijnt ahw. uit beeld en je went ook aan de kleur. Je raakt gehecht aan het getoonde beeld en vertelt jezelf dit is wie ik ben! Maar soms gebeurt in het leven iets rampzaligs (een crisis) door de klap raak je de bril kwijt. Dan ziet de wereld er compleet anders uit en je voelt je naakt en klein en onbeholpen als een baby. De bril is weg of kapot en je moet weer met gewone ogen leren kijken. Een crisis is griezelig genoeg maar nu ben je ook nog je bril kwijt! Niemand wil zijn vertrouwde bril kwijt, zelfs al is het een k*tbril. Het kost inzicht en moed om je eigen bril te leren kennen, hem in beeld krijgen en nu en dan af te zetten. In tijden van relatieve rust, zonder een crisis als paardemiddel. Ontdekken dat je brilt, en hoe gekleurd je kan kijken naar de wereld. Jouw uitleg herinnert mij daar weer eens aan René dus nuttig leesvoer om te lezen, een kleine eye-opener als het ware. (Mocht je wel vliegen met bril trouwens?)

   • René Arns

    Haha Gerard, vliegen met zo’n bril deden er velen. Ik destijds ook. Maar niet met een afwijking van de ogen.

    Wat heb je dat ontzettend leuk en helder verwoord. Dat maakt het nog duidelijker. Erg bedankt voor je prachtige aanvulling!

    Warme groet,

  • Gerard Dekker

   ps: ik hoorde op de radio een keer een psychiater zeggen: ‘Als mensen ERGENS een talent voor hebben, dan is het een talent voor zelfbedrog’. Dat vond ik mooi gezegd, wijsheid gebracht als droge humor. Die grappige uitspraak past denk ik wel bij dit onderwerp. Het zelfbedrog werkt natuurlijk vaak onbewust, dat maakt het lastig te ontdekken. Hoe zie je je eigen bril onder ogen? Die van een ander te zien is veel makkelijker. Fijne kerstdagen gewenst overigens.

   • René Arns

    Ja Gerard, die van een ander zien we wel makkelijker, maar een bij effect daarvan kan zijn dat je ook van jezelf realiseert dat je er een hebt.
    Ook al is de kans klein, het gebeurt.
    Eigenlijk zit het allemaal briljant in elkaar, vind je niet?

    Bedankt voor je goede wensen.
    Warme groet,

  • Els Bontje

   Hallo René, met interesse lees ik je nieuwsbrieven. Ik ontvang weinig nieuwsbrieven die zo lekker leesbaar zijn. Je woorden resoneren met mij. Hartelijk dank hiervoor. En fijne feestdagen gewenst. Een harte groet van mij, Els

   • René Arns

    Hai Els,
    Wat ben ik blij met je reactie en wat motiveert me dat om vooral door te gaan.
    Dank!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.