Ik ben altijd al gek op films geweest. Ik ga daar heel graag voor zitten en kan daar helemaal in op gaan. Maar dan moet zo’n film wel ergens over gaan, een mooie boodschap hebben.

Ik heb de indruk dat dit voor veel mensen geldt. Dat blijkt denk ik uit de populariteit van films als The Lord of the Rings serie, The Hobbit, maar ook Star Wars, waar dit jaar nog deel 7 van uitkomt. Dat zijn allemaal films met een diepere boodschap. Er zit mystiek in en magie, en daar ben ik ook gek op.

Wat ik helemaal geweldig vind zijn inspirerende films, films die je iets vertellen over het leven, die je aanzetten tot nadenken, waar je iets van leert of die aansluiten bij een zienswijze die je al hebt welke prachtig wordt uitgebeeld.  Het is soms lastig om tussen het enorme aanbod van films zulke films te spotten. Ik ben daar ook altijd naar op zoek en hoor de beste tips van mensen uit mijn netwerk en vriendenkring. 

Daarom dacht ik laat ik mijn favorieten delen, met het verzoek aan jou om ook jouw favorieten in het commentaarveld hieronder te delen. Dan krijgen we een heel mooie verzameling waar velen plezier van kunnen hebben. Deal?

Hier is mijn top 10! 

10. The Matrix

Het verhaal van Neo (the One) die de illusie weet te ontstijgen en meester wordt. Is dit ook van toepassing op onze “realiteit”?

9. Intouchablesintouchables

Een Miljardair die totaal verlamd is krijgt een verzorger die uit de straatcultuur afkomstig is, en brengt de miljardair weer tot leven. Prachtig en met een lach en een traan.

8. Groundhog Day

Een weerman met een heel hoge dunk van zichzelf moet de Groundhog Day verslaan, iets waar hij enorm van baalt en zich te goed voor acht. Maar wat gebeurt er dan?

7. The Bucket List

Een miljonair en een automonteur komen bij elkaar op de kamer te liggen in het ziekenhuis, waar de miljonair eigenaar van is. Ze lijden allebei aan kanker en gaan eraan sterven. Ze besluiten een lijst met dingen af te werken die ze nog willen doen voor ze dood gaan. Met Morgan Freeman  en Jack Nicholson. Meesterlijk!

6. Life of Pi

Pi overleeft als enige van zijn familie een scheepsramp en komt op een reddingsboot te zitten samen met een bengaalse tijger. Hoe overleeft hij dat?

5. Avatar

Wat mij het meest aanspreekt in deze film is de wijze waarop in beeld wordt gebracht dat het bewustzijn los staat van het lichaam. Het bewustzijn dat het lichaam stuurt gaat erin en eruit. Mooi! Zo werkt dat ook bij jou!

4. Hereafter

Een francaise komt bijna om bij de Tsunami in Thailand. Ze heeft een bijna dood ervaring en dat verandert haar leven compleet. Ze gaat op zoek naar antwoorden.

3. The Truman Show

Het leven van Truman is helemaal perfect. Tot hem vreemde dingen gaan opvallen en hij tot wel heel bizarre ontdekkingen komt. Hoe echt is zijn leven? En zijn er wel toevalligheden? Zeer verrassend en een echte eye-opener.

2. American Beauty

Lester Burnham is de middelmaat amerikaan. Hij baalt van zijn werk, heeft een huwelijk dat niets meer is en een dochter die hem de grootste loser vindt die er bestaat. Maar dan komt de ommekeer! Hij laat zijn angsten los en gaat doen waar hij zin in heeft en echt wil!

1. Way of the Peaceful Warrior

Het waargebeurde verhaal van topturner Dan Millman die bij een motorongeluk zijn been verbrijzeld en misschien nog zou kunnen lopen, maar turnen kon hij vergeten. Toch wordt hij nog geen 6 maanden later kampioen! Wat dat mogelijk maakte is prachtig in beeld gebracht en zeer inspirerend. Ook op YouTube te bekijken!

Ik hoop van harte dat hier wat van je gading tussen zit. 

En ik hoop nog meer dat ik van jou jouw meest inspirerende film ooit mag vernemen. Wil je die toevoegen hieronder?


  7 replies to "Mijn top 10 van inspirerende films"

  • Lucy

   The Only Son
   Geen film, maar een documentaire van Simonka de Jong (2012)
   Rode draad is: laat los en durf te kiezen voor jezelf.

   • René Arns

    Hai Lucy,

    Kijk daar heb ik nog nooit van gehoord! Super bedankt.

    Groet,
    René

  • Renée Daniëls

   Mooi lijstje weer, René!

   Net als bij boeken heb ik ook bij films een sterke voorkeur voor het fantasygenre. Vanwege de redenen die jij noemt en de ‘mooie’ strijd tussen Goed en Kwaad. Extra mooi als die scheiding nét wat minder scherp is afgebakend (net zoals in het echte leven), zoals bijvoorbeeld in Labyrinth met David Bowie.

   Ik ben ook gek op actiefilms, maar er moet wel weer een aardig verhaal(tje) achter zitten. Altijd fijn als de held een ‘underdog’ is, goed om te zien wat ‘ie doet om alsnog als overwinnaar uit de bus te komen. Geweldige stunts zijn altijd een bonus. Wij zeggen dan altijd “Stuntmensen zijn gék!”, spoelen even terug en kijken dat stukje nog een keer. 🙂

   Eén van mijn ‘evergreenfavorieten’ is trouwens The Dark Chrystal. Leuke film, leuke karakters, en een mooie boodschap: Goed en Kwaad zijn twee kanten van dezelfde ‘munt’, een gelijkwaardig onderdeel van het geheel, zoals yin en yang. Maak/zie ze los van elkaar en harmonie verandert in chaos.
   De film is uit 1982, dus dat is te zien aan de animaties. Dat heeft ook weer z’n eigen charme én ‘t went snel. 😉

   Nummer 6 en 9 heb ik (nog steeds) liggen – het wordt dus hoog tijd dat ik die ‘ns ga bekijken.

   Fijne zomer!

   • René Arns

    Hai Renée,

    Ja Pan’s Labyrinth heb ik ook en meerdere keren gezien. Mooie en inspirerende film.
    Ik vind daar de Never Ending Story ook bijpassen. Ook wat gedateerd maar ook een heel mooie boodschap.

    The Dark Crystal heb ik heel lang geleden eens gezien, maar denk dat het de moeite waard is om hem nog eens te bekijken.

    Toen ik je reactie las moest ik ook denken aan de film: The Secret Life of Walter Mitty. Ik denk dat jij die ook wel kunt waarderen!

    Bedankt voor je bijdrage, leuk.
    Groet,
    René

  • Arnold

   Voor wie deze film nog niet kent: An Inspector calls.(2015) Wel even geduld hebben met het begin .

  • Rosa

   – kon – tiki
   – Into the wild
   – cold mountain
   – Defiance

   – guardians of the galaxy

   • René Arns

    Hai Rosa,

    Reuze bedankt voor jouw top 5! Een paar titels kende ik al maar drie zijn er nieuw voor mij en daar ben ik heel blij mee.
    Wat is van jouw top 5 de beste?

    Warme groet,
    René

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.