Heb jij wel eens dat je lang hebt nagedacht over een bepaalde kwestie? Alle voors en tegens heb je degelijk afgewogen. En als dan het moment van beslissen daar is, neem je toch een heel ander besluit.

Ik had dat bijvoorbeeld bij het aankopen van een huis. Dat zijn grote en zwaarwegende beslissingen die je heel goed overweegt. Ik wist wat mijn maximum was wat ik kon besteden. Had alles op een rij dacht ik.

Vervolgens ging ik weer een huis bezichtigen. De vraagprijs van dat huis lag boven de limiet maar ik rekende op een onderhandelingsruimte. Ik had al meerdere huizen gezien, maar direct toen ik dit huis binnen liep voelde ik meteen dat dit hem was.

Wat gebeurde er daarna? Je raadt het al, ik heb het gekocht en nog boven mijn maximum ook. Uiteindelijk bleek dat door een zeer gunstige hypotheek regeling ik het toch makkelijk kon betalen én ik woonde daar heerlijk. Het was voor mij gewoon de beste keuze!

Hoe  komt het nu dat we aan de ene kant heel rationeel nadenken maar toch ook heel vaak, en nog meer dan ik besefte, we door ons gevoel of iets anders worden geleid tot heel andere acties? 

Je hebt drie breinen!

Om het antwoord op die vraag te vinden moeten we ook even naar het brein kijken.

evolutie mensIn dat brein is de hele evolutie van de mens te zien, heel boeiend is dat.

De buitenste laag van ons brein is de Neo Cortex (Nieuwe Schors). De naam zegt het al, het is het jongste deel van de hersenen. Daar huizen capaciteiten zoals taal, bewust verwerken van  informatie, plannen, fantaseren en redeneren: de ratio dus.

Daaronder zit het zoogdierenbrein. Dat is de laag van het brein waarin meer onbewuste processen plaatsvinden zoals onze emoties en persoonlijkheid en ook het geheugen huist daar.

De binnenste laag midden in ons brein is het reptielenbrein. Het oudste deel en daar zit vooral de overlevingsdrang en komen de primaire prikkels vandaan zoals (doods)angst dat ons tot directe actie aanzet en ons dus zo in leven houdt.

Hieruit wordt hoop ik meteen duidelijk dat bij het redeneren en logisch nadenken met name de Neo- Cortex de hoofrolspeler is en als het om emoties, intuïtie en onderbuikgevoel gaat de dieper liggende zoogdieren- en reptielenbreinen de dienst uitmaken.

Je onbewuste registeert ALLES!

De dieper liggende breinen zijn primair gericht op overleven, op het in contact zijn met je directe omgeving.

Er wordt op onbewust niveau enorm veel informatie geregistreerd. Naast het hele zichtbeeld (dus ook het gebied waar je niet op focust, het perifere beeld) alle geuren, kleuren, geluiden, temperatuur, de lucht die je inademt, de grond waarop je staat enz. Daarbij is het van belang op te merken dat dat echt vele malen meer informatie is dan we bewust kunnen waarnemen.

Kortom in fracties van seconden wordt je hele omgeving continue gescand en geregistreerd. Is het okay krijg je een gevoelssignaal van COOL, alles okay hier.

Maar is er iets niet in overeenstemming met wat voor jouw onbewuste moet voldoen aan de eis van OKAY, dan krijg je een ander signaal dat kan variëren van lichte onwennigheid tot paniek.

Om het voorbeeld van een huis kopen aan te halen: Als je een prachtig huis binnenkomt maar huis, huis kopen, makelaar, hypotheek, schuld, werken, stresshet ruikt er naar een putlucht, ga je dat huis kopen?

En als je een huis binnenkomt en het ruikt er naar versgebakken appeltaart, wat doet dat met je gevoel?

Geur speelt dus een belangrijke rol in dat proces, maar als deze okay is, krijgt die informatie geen aandacht.

Een tip als je je huis wil gaan verkopen: vóór een bezichtiging een appeltaart bakken zodat de lucht nog in huis hangt! Vrienden van mij deden dat en iedere keer met succes! 🙂 (Tenzij je natuurlijk niet van appeltaart houdt en er een afkeer van hebt.)

Ik hoop dat dit herkenbaar is. Je onbewuste speelt een grote rol bij het bepalen van je acties en reacties, en dat proces stuur je niet aan met je ratio maar verloopt geheel automatisch in het HIER en NU. Dat is overigens iets waar de reclame-wereld en winkel branche heel bewust gebruik (of misbruik?) van maakt.

De Neo-Cortex: drijver van groei

Staat de ratio daar echt helemaal los van? Dat ook weer niet want het heeft best wel een grote invloed.

gedachten, overspannen, burnout, gek, zorgen, depressie,De Neo-Cortex maakt het voor mensen mogelijk om iets te kunnen verzinnen en voor te stellen wat er niet is. Dat onderscheidt ons van de dieren (voor zover we weten 🙂 ). We kunnen plannen in de toekomst, we kunnen fantaseren en tot verrassende ontwerpen en prachtige verhalen komen.

Dat maakt de wereld waarin we leven zo bijzonder denk ik en is ook de reden waarom de ontwikkelingen in o.a. technologie en wetenschap zo snel gaan.

De binnenste lagen van ons brein, het onbewuste dus, kunnen met deze nieuwe capaciteiten niet goed om gaan. Wat is er namelijk aan de hand?

Het onbewuste kan geen onderscheid maken tussen fictie en werkelijkheid. De binnenste breinen kunnen alleen met het HIER en NU omgaan. Daar moet het immers altijd gebeuren. Dat is waar je geboren wordt, leeft en ook doodgaat. Dat gebeurt niet in de toekomst, dat gebeurt altijd NU.

Fantasie: De grote misleider van het onbewuste!

Het onbewuste weet daarom niet of iets fantasie is of werkelijk gebeurt op dat moment. Voor het onbewuste is alles wat jij waarneemt en beleeft NU en dus echt. Wat je verzint of fantaseert is ook waarneming.

Als je bijvoorbeeld in bed ligt en je maakt je zorgen over die presentatie die je morgen moet gaan geven. Je ziet het helemaal mis gaan, je slaat dicht voor die groep, je hebt een black out, komt niet meer uit je woorden en ze lachen je uit. Wat gebeurt er in je lichaam?

Je hartslag gaat omhoog, je krijgt een knoop in je maag, je begint sneller te ademen, je voelt angst en de paniek slaat toe. Je doet geen oog meer dicht want je hele systeem is in alarmfase ROOD. GEVAAR!

Maar dat is allemaal niet waar, je ligt in je bed en meer niet.

Of wat gebeurt er als je naar een spannende film zit te kijken? Ook dan reageer je lichamelijk op wat je op het scherm ziet en op wat je hoort. Hartslag gaat omhoog, er is spanning in je lichaam, adrenaline raast door je aderen.

Het Trauma van Fictie is echt!

Voor dat heel grote en belangrijke deel van jou, je onbewuste, maak je echt mee wat er op het scherm gebeurt.

Is dat geweld dat,  je als je het werkelijk zou meemaken, traumatiserend is (en een moord 

meemaken of een vreselijk ongeluk is dat al gauw) dan loop je op onbewust niveau een trauma op. De vraag is daarbij: Wil je dat? Misschien iets om rekening mee te houden als je een film gaat kijken? 🙂

Dit laat hoop ik zien hoe het onbewuste onmiddellijk reageert met allerlei maatregelen, sensaties en prikkels om je te laten overleven in die (denkbeeldige) situatie. Voor het onbewuste lig je helemaal niet in bed of zit je in de bios, je bent in een zeer onaangename omgeving waaruit je zo snel mogelijk weg moet.

Tot rust komen en (weer) gaan slapen is daarna een heel grote uitdaging.

In dit soort gevallen is het heel duidelijk wat er gebeurt, maar over het algemeen merk je hier maar weinig van en is het voor jou nu eenmaal wie je bent en hoe jij reageert. Dat dat gedrag niet altijd logisch is, heeft dus een heel goede verklaring.

Het onbewuste is de baas!

selfie, evolutie, logica, logisch nadenken, reageren, ageren,Is dat niet-logisch handelen erg? Dat hangt in belangrijke mate van de resultaten af.

Zijn de resulaten in overeenstemming met wat je wenst of beter, is er natuurlijk geen probleem.

Maar mocht het zo zijn dat je niet blij bent met wat je (re)acties opleveren dan loop je wel tegen een uitdaging aan. Want wil je daar vervolgens verandering in aanbrengen, kun je dat helaas niet met je ratio en logisch denken oplossen.

Je moet dan namelijk op dat onbewuste niveau zijn, daar zitten de oorzaken van wie je bent en hoe je (re)ageert en handelt in het leven.

In dat onbewuste deel van je verandering aanbrengen is veel lastiger want dat heeft te maken met wat jij in je leven hebt meegemaakt en welke conclusies je daar aan hebt verbonden, die voor jou op onbewust niveau jouw waarheid zijn gaan vormen  (zie daarvoor ook het blog Hoe denken je stopt voor je begint).

Is het daarmee onmogelijk? Nee het goede nieuws is dat dat veel makkelijker is dan men denkt. Mocht je daar een simpele manier voor willen ontdekken download dan het gratis E-boek “Haal Zelf je Angst weg.”

Ook ga ik daar dieper op in een volgend blog.

Wees zacht voor jezelf!

Ik hoop in ieder geval dat je nu beter begrijpt hoe het komt dat je bent wie je bent en wat je doet en waarom dat niet altijd, of eigenlijk meestal niet, logisch is.

En ook waarom dat lastig te veranderen lijkt. Dat heb je misschien al eerder geprobeerd en heb je het gevoel jammerlijk gefaald te hebben. Dat is dus heel verklaarbaar en eigenlijk meer regel dan uitzondering.

Kennis is macht. Als je iets begrijpt is dat al vaak de helft van de oplossing.brein, denken, zoogdierenbrein, neo cortex, reptielenbrein, angst, amygdala, eft, ratio, logisch, fantasie, fictie, zorgen, depressie, spanning, trauma

Dat bereiken is mijn reden geweest om dit te schrijven.

Heb ook begrip voor je zelf. Er is niets mis, je doet het helemaal prima.

Nu weet je hopenlijk meer en opent er een deur naar een werkende oplossing.

Maar vooral hoop ik dat er een deur opent naar acceptatie van wie je bent en wat je doet of gedaan hebt.

Wat zijn jouw ervaringen hiermee en hoe ben je daarmee omgegaan? Laat het hieronder weten.

Vragen zijn ook welkom!

René

 

 

 

 


  2 replies to "Waarom we logisch denken en onlogisch handelen."

  • Eep

   Mijn onderwerp is dat ik verschrikkelijk veel last heb van hoogtevrees en ik heb het idee dat dat toeneemt naarmate mijn leeftijd (nu 68) vordert.

   • René Arns

    Hai Eep

    Bedankt voor je feedback!

    Dat de hoogtevrees toeneemt is zo​,​ maar heeft niets met leeftijd te maken. Het is namelijk heel logisch maar niet zo een-twee-drie hier uit te leggen.

    Zijn er meer mensen die dit herkennen bij zichzelf dat de angst/het probleem lijkt toe te nemen naarmate de jaren vorderen?
    Laat het weten.
    Dat helpt Eep, maar ook mij inschatten hoe groot dit probleem is.

    Nogmaals bedankt Eep!
    Kom ik op terug!

    René

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.