uitstelgedrag, uitstellen, persoonlijke groei, faalangst, balen, EFT, rené arns, De natuur om ons heen laat in dit jaargetijde heel duidelijk zien wat groeien is. Van die kale bomen is niets meer over. Ze hebben in volle bloei gestaan, hebben hun zaad op allerlei manieren verspreid en groeien nu nieuwe loten en vruchten. Prachtig om te zien en wat een kracht!

Maar hoe zit dat bij ons? 

Zijn wij ook steeds aan het groeien of juist niet? Ik betrapte mij er onlangs op dat ik helemaal vast zat, stagneerde en ik had eerder een gevoel van krimpen. Ik zat in een negatieve spiraal.

Ik was dingen aan het uitstellen. Ik wist dat ze gedaan moesten worden en de tijd tikte door. De druk nam stiekem toe, maar vooral ook bekroop mij een gevoel van frustratie, schuld en tekort schieten. Een hele mengeling eigenlijk van gevoelens. Mijn zelfbeeld liep daardoor een deuk op en ik was niet bepaald trots op mezelf.

Ondertussen lagen de dingen die gedaan moesten worden er nog steeds, en dat werkte nog meer frustratie in de hand.
Ik heb dat proces in een schemaatje zichtbaar gemaakt en ik heb dat de Krimp-spiraal genoemd. Want dat is wat het deed merkte ik. Ik werd er ‘kleiner’ van.

Van Krimp naar Groei

vastzitten, uitstelgedrag, faalangst, EFT, René Arns, stagneren

Toen ik dat uitstelgedrag op een gegeven moment in de gaten had, ben ik daar wat aan gaan doen. Ik kwam juist op het goede moment een meditatie tegen van één van mijn grote voorbeelden Nick Ortner. Ik ben die meditatie, waarbij je EFT-kloppen* toepast, die avond gaan doen.

Dat had een ongelofelijk krachtig effect op mij. Alle weerstand verdween van de lijn, ik kwam de volgende dag ongekend en met veel zin in actie en werkte in een paar dagen, weken achterstand weg. Ik barstte van de energie en inspiratie. En dat is nog steeds zo.

Het zette mij in de “Groeispiraal”, waar ik ook een plaatje van heb gemaakt. Je ziet dat daar het opruimen van je weerstanden het verschil maakt tussen krimpen en groeien. Dat klinkt natuurlijk hartstikke logisch, maar wat het vooral ook leuk maakt, is dat dat met EFT-kloppen heel makkelijk gaat.

Hoe werkt dat proces nu eigenlijk?

Bij ieder doel dat je stelt of ding dat je moet doen, komt er al heel gauw weerstand op de lijn. Vooral bij nieuwe doelen, dingen die je wilt ondernemen om je leven te verbeteren, om het echt anders te gaan doen. Die zijn vaak het lastigst omdat je daarbij echt uit je comfortzone moet. De naam zegt het al: Het voelt heel oncomfortabel om daaraan te beginnen. En dat is weerstand.

Je onderbewuste gaat zich namelijk onmiddellijk roeren en begint allerlei argumenten aan te dragen waarom je het vooral niet moet gaan doen. Hij leidt je ook af en is daar heel goed in. Het hangt van je inspiratie, enthousiasme, focus en motivatie af in hoeverre je onderbewuste erin slaagt om je te stoppen.

Al die weerstand vanuit je onderbewuste heb ik de ‘Ja maar’s’ genoemd, want dat is de meest herkenbare vorm waarin de weerstand zich laat zien. Die “Ja maar’s” knagen aan je motivatie en enthousiasme. 

Droom Dieven

Dan zijn er ook nog de Droom Dieven. Ken je die? Dat zijn de mensen om je heen die je van je droom of verlangen gaan afbrengen. Zou je dat nu wel doen? Is dat wel verstandig? Is dat niet erg moeilijk? Wat schiet je daar nu mee op? Doe toch normaal dat is gek genoeg? Enz. enz.

Dit soort reacties krijg je van die Droom Dieven en als dat genoeg gebeurt ga je ze ook nog geloven en vervliegt je droom, je geeft het  vroeg of laat op. Herkenbaar?

Zo kom je in de volgende fase, uitstel of afstel en je vervalt of blijft in je oude patroon. Dat voelt als falen. Ook dat knaagt aan je en maakt dat je niet zo gauw meer aan iets nieuws begint. ‘Het zal toch wel niet lukken.’ Je hebt er immers weer een ervaring bij die dat onderstreept? Je zelfbeeld is negatiever geworden, je bent gekrompen.

De weerstand wegnemen is de sleutel.

Als je die cyclus doorbreekt door de Ja maar’s”  op te ruimen wordt het een spiraal van groei.

Je enthousiasme groeit in het hele proces. Je komt in actie en die actie levert resultaten op die je blij maken en je dichter bij je doel brengen.

Daardoor groeit je geestdrift nog meer, je gaat er steeds meer in geloven. Dat helpt ook de creativiteit weer, je ziet makkelijker kansen en oplossingen.

Je voelt je trots over wat je hebt bereikt. Je zelfbeeld wordt positiever, je raakt nog meer zelfverzekerd. Je krijgt nieuwe ideeën en zo ga je de volgende cyclus in. Het wordt een spiraal omhoog.

Onbewuste weerstanden worden zichtbaar door doelen stellen.

De onbewuste weerstanden opruimen maakte het verschil zodat ik van krimp naar groei ging. En die onbewuste weerstanden worden pas ‘zichtbaar’ op het moment dat je een doel stelt, een verlangen hebt. Want dan ga je de ‘Ja maar’s’ pas horen en word je je ervan bewust. Dat is dan ook meteen de kracht van een doel stellen. Je ontdekt er heel veel door.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat het je vooruit helpt. 

Heb jij een idee in welke spiraal jij zit? Waaruit maak je dat op? En wat zou de reden daarvan zijn? Laat het hieronder weten!

En mocht je in de krimp spiraal zitten probeer dan ook eens die meditatie van Nick

René

*Weet je niet hoe je moet kloppen? Download dan het E-boek hiernaast, daar staat het allemaal in (kost 10 minuten om te lezen:)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.