EFT, frustratie, zelfbeheersing, kloppen, meridian tapping, kapiteinHoe ga je om met een dwarsligger op je werk en tegenslag in het algemeen? En hoe kan dit voordelen opleveren? 

De ervaringen van een kapitein met zijn machinist.
Een cliënt van mij , laten we hem Koos noemen, vertelde dat hij een moeilijke week had gehad. Hij werkt voor een groot bedrijf en is kapitein op een schip van dat bedrijf. De bemanning krijgt hij toegewezen en hij had de afgelopen week een machinist Mike (niet zijn echte naam) toegewezen gekregen waar hij heel wat mee te stellen had gehad.

De reden dat Koos bij mij komt is om zijn emoties beter te kunnen kanaliseren en zijn eigen grenzen beter te kunnen aangeven. Hij is fysiek heel sterk en heeft geen enkele moeite met dat te gebruiken. In het verleden liet hij zich vaak leiden door zijn emoties en de combinatie daarvan met zijn sterke fysieke kracht bracht hem nogal eens in de problemen. Ook leverde dat spijt en schuldgevoelens op waar hij veel last van had.

Veel sterkte! 
Voor Koos vertrok wenste  een collega die gezien had dat hij Mike aan boord kreeg, hem veel sterkte. Met andere woorden, Mike had een niet zo’n beste reputatie. Koos besloot dat hij zich niet zou laten leiden door het oordeel van een ander en zijn eigen beeld zou vormen.

Al snel werd duidelijk waarom zijn collega hem sterkte had gewenst. De machinist was zeer eigenzinnig en weinig sociaal te noemen. Hij trok zich ook niets aan van normale normen en waarden van bijvoorbeeld je verschonen voor het eten als je werkkleding helemaal naar olie en diesel stinkt. Ook werden aanwijzingen niet goed en helemaal  niet opgevolgd, wat op een schip echt wel nodig is. Daarnaast maakte Mike ook nog eens fouten waardoor er schade werd geleden.

 

De Confrontatie
Machinist Mike zat al snel in zijn irritatie. Koos had hem van boord kunnen zetten maar hij koos ervoor om hem nog kansen te bieden en om een completer beeld te krijgen van deze man. Hij had hem daarom de hele tocht van een week aan boord gehouden.

In die week had hij drie diepgaande gesprekken gevoerd met de machinist. Ieder gesprek was voor hem een enorme uitdaging geweest. Juist dit soort gesprekken hadden hem altijd veel moeite gekost. Dat is overigens niets vreemds want de meeste mensen vinden het heel moeilijk om iemand te vertellen wat ze van hem of haar vinden en uit te leggen waarom ze het anders zouden moeten doen.

Wat was er echter bijzonder geweest? Koos had zich voorbereid op de gesprekken door het EFT kloppen toe te passen dat hij had geleerd in de sessies bij mij. Hij vertelde dat dat hem rustiger had gemaakt. Daardoor had hij de gesprekken op een rustige en opbouwende manier kunnen voeren en had hij daar nu een heel goed gevoel over. Hij voelde ook best wel trots dat hij het nu op deze nieuwe wijze had kunnen oplossen.

De uitkomst van de vaart met deze machinist was dat Mike bij hem niet meer welkom was aan boord. Hij heeft over de gang van zaken en de reden voor dat besluit  een rapport geschreven en dat bij de directie neergelegd. Dat houdt wel in dat de Mike nu thuis zit.

Koos kreeg naderhand van een aantal collega kapiteins complimenten voor zijn acties en de wijze waarop dit nu is opgelost. Koos had niet alleen zijn probleem opgelost, maar ook hun probleem.

Toen Koos zijn verhaal aan mij had verteld vroeg ik hem hoe hij zich voelde. Hij zei dat hij aan de hele situatie, ondanks dat het een vervelende week was geweest een heel goed gevoel had overgehouden.

De onverwachte opbrengst
Toen vroeg ik hem wat dat goede gevoel mogelijk had gemaakt? Hij keek me enigszins verward aan. Wat bedoelde ik met die vraag? Ik vroeg aan hem: “Was dit goede en trotse gevoel mogelijk geweest als die vervelende machinist niet aan boord was gekomen? Als je een probleemloze vaart had gehad?”

Nee, zei hij, natuurlijk niet.

Ben je blij met dat wat je afgelopen week hebt meegemaakt? Achteraf gezien ben ik daar blij mee, ja.

“Zou je dan die machinist niet dankbaar moeten zijn? Want hij heeft dat toch mogelijk gemaakt?”

Toen werd het heel even stil. Zo had hij er nog niet naar gekeken.

Ik vatte vervolgens samen wat de ‘opbrengst’ voor hem was geweest afgelopen week.

  • Hij had een beter gevoel gekregen over zichzelf en voelde zich trots.
  • Hij had een grens verlegd en een situatie op een heel andere wijze opgelost dan voorheen. Dus was hij gegroeid, een ervaring rijker.
  • Hij was in de ogen van collega’s in achting gestegen, ze hadden respect voor de wijze waarop hij dit had opgelost, iets dat ze zelf niet hadden gekund.
  • Ook bij de directie had hij indruk gemaakt door zijn leiderschap en manier waarop hij de situatie had aangepakt. Ze hadden bovendien een rapport waarmee ze nu iets konden.

Eén groot cadeau!
De week met die machinist kreeg voor Koos een heel andere waarde. Hij kon inzien dat dit inderdaad onbetaalbare opbrengst was, waar hij heel blij mee was. Mike blijkt dus een heel groot cadeau te zijn. Hij heeft daar nu een heel ander gevoel bij.

Gaat Koos die man op zijn blote knieën bedanken? Nee dat hoeft helemaal niet. Mike heeft zijn eigen weg en zijn eigen lessen te leren. Maar ….. Koos zal iets heel anders voelen als hij aan deze ‘lastige’ man denkt. Geen veroordeling of minachting of walging, maar dankbaarheid en begrip. Daar kom je veel verder mee en dat maakt je leven en beleving ervan veel aangenamer, en daar gaat het toch om?

Wat wil ik hiermee doorgeven? Kom jij ook lastige mensen tegen of heb je ervaringen met mensen en omstandigheden waarbij het moeilijk was of tegenzat? Ga dan eens voor jezelf na wat het je in positieve zin heeft opgeleverd. Je zult dan een zelfde opbrengst ontdekken als hierboven geschilderd en je waardering van en je gevoel bij het gebeurde zal daardoor veranderen. Dat heeft grote invloed op je leven en beleven, het wordt terplekke veel leuker en uitdagender toch?

Ik ben heel benieuwd naar wat die opbrengst  en andere blik voor jou is. Laat het hieronder weten?


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.