wie ben ik, zelfonderzoek, persoonlijkheid, zelfonwikkeling, het zelf, depressie, trauma, burnout, psychologische crisis, midlife crisis, levensvragen, zingeving, spiritiualiteit, zelf ontdekkiing, zlefhaat, zelfliefde, ego, egocentrisme, egoïsme, zelfreflectie

Een vraag die ik me op een gegeven moment nadrukkelijk stelde was: Wie ben ik? Hoe die vraag opkwam?

Lang geloofde ik dat ik mijn lichaam was. Maar toen realiseerde ik me ineens dat als ik iets kan observeren, ik dat niet kan zijn. Het scherm waar ik nu achter zit te schrijven kan ik zien en aanraken, observeren dus. Dan kan ik het niet zijn, want ik ben de waarnemer ervan.

Met de fysieke dingen, mensen, dieren, planten en objecten om me heen is dat een simpel gegeven toch? Eigenlijk een harde wetmatigheid: Als ik iets kan observeren dan kan ik het niet zijn, dan ben ik de observator/waarnemer ervan. Mee eens?

Maar toen paste ik dat principe ook op mijn lichaam toe.

Ik kan mijn lichaam observeren: Zien, voelen. Dus ben ik mijn lichaam niet.
Dat was voor mij toch wel een schok. Dat haalde die lang gekoesterde overtuiging onderuit dat ik mijn lichaam was. Die klopte dus niet.

Maar…als ik dat lichaam dan niet ben, wat ben ik dan wel?

Er kwamen nog meer vragen op.

Want ik kan ook nog andere zaken observeren bij mij zoals gedachten, emoties, gevoelens. Die kan ik dan dus ook niet zijn. Ik ben mijn gedachten niet, ik ben de waarnemer daarvan.

Toen ik dat zag, wist ik ook dat dat klopte. Want praat ik niet de hele dag tegen mezelf? Er zijn er dus schijnbaar twee: De prater en de luisteraar. Die prater kan ik waarnemen, dus die ben ik niet.

Maar die luisteraar?

Dàt is de waarnemer, dat is dus wie (of wat?) ik WEL ben.

Die prater dichten we allerlei eigenschappen toe: Lief/wreed, redelijk/onredelijk, flexibel/standvastig, vooruitstrevend/conservatief, mannelijk/vrouwelijk, open/gesloten, stabiel/labiel, gezond/ongezond, dom/intelligent, onzeker/vol zelfvertrouwen, bescheiden/arrogant, egoïstisch/mededogend enz. enz.

En die verzameling van eigenschappen is dan de persoonlijkheid, het ego of wat voor-naam je er maar aan wil geven.
Maar eigenlijk is niets vast. Zijn die “eigenschappen” dan wel eigenschappen?

Wat is een persoonlijkheidseigenschap?

Water heeft als eigenschap nat. Dat is zo want water is ALTIJD nat. Dat is het kenmerk van een eigenschap. Het kan niet iets anders zijn.

IJs IS koud, altijd.

Kokend water IS heet, altijd.

Maar met die eigenschappen van ons zit dat heel anders. Die verschillen van moment tot moment.

  • Als vader gedraag je je anders dan als zoon.
  • Als je naast het voetbalveld staat om je zoon aan te moedigen, gedraag je je anders dan op je werk.
  • Als je bij je voetbalclub op de tribune zit gedraag je je anders dan thuis op de bank.
  • Als je ineens een blauwe envelop krijgt en je moet heel onverwacht veel aan de belastingdienst betalen, voel je je ineens heel anders.
  • Moet ik nog doorgaan?

Wie ben je eigenlijk dan, als persoon?

Dus: Wie ben je eigenlijk dan, als persoon? Ben je dan niet een produkt van je denken, van je verbeelding dat ontstaat of het gevolg is van je omgang met de wereld om je heen?

En aangezien die omstandigheden en interacties continue veranderen, pas jij je continue aan. Dat moet wel. Ieder moment ben je dus eigenlijk iemand anders. Toch?

Maar wat jij werkelijk bent is iets heel anders. Dat is de luisteraar en waarnemer die dit op dit moment ook van jou kan zien en die heeft ook eigenschappen.

Wat zijn volgens jou de eigenschappen van dat van wat je bent?Enig idee?Laat het hieronder weten.

EFT, angst, René Arns, E-boek, gratis

Een geheel GRATIS handleiding om EFT te leren toepasssen? Ja dat is dit! Je mag hem direct downloaden als je interesse hebt, geen email of naam, gewoon klikken en direct downloaden.

Heb je vragen? Dan graag via het contactformulier!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.