vakantiestress, vakantie, tips, EFT, zonnen, zonnebrand, vitamine D

Vakantiestress, wie kent het niet?

Waar gaan we naar toe? Wat moet er allemaal mee? Wat als er iets fout gaat? Wie past er op het huis? En ga zo maar door.

Vakantie wordt door iedereen op een heel verschillende manier beleefd. De een geniet er echt van, de ander vindt het spannend en soms zelfs belastend. En velen komen niet echt tot rust en blijven met de zaken en zorgen bezig. Ont-spannen is niet altijd even makkelijk.

Daarom hier 7 tips die je daarbij hopelijk gaan helpen en eraan bijdragen dat je er deze keer wel volop van geniet.

 

Tip 1: Ga echt op vakantie!

Als we weggaan nemen we tegenwoordig altijd iets van een PC, Smartphone en Tablet mee. En als je niet oppast zit je daar de hele dag al snel op te kijken. Bij ieder piepje van het apparaat zie je mensen naar hun apparaatje grijpen.

Ben je dan op vakantie of ben je met je gedachten en aandacht bezig met je e-mail, facebook en andere social media? Als het het laatste is en je wilt dat echt niet missen heb ik een tip voor je: Blijf lekker thuis! Je spaart dan heel veel geld en moeite uit.

Als je op vakantie gaat, ga dan ook echt op vakantie. Neem wel je smartphone mee, want internet is best handig om dingen op te zoeken terplaatse, maar kijk maar één keer per dag voor 10 minuten op dat ding voor berichten en houdt je daaraan. Verder niets meer mee doen.

Dat zal best lastig zijn de eerste dagen, maar dan komt de rust, je bent steeds meer echt aanwezig. Je geniet daardoor steeds meer van die vreemde omgeving, je hebt steeds meer aandacht voor je partner, je kinderen. Je geniet echt van dat etentje of dat heerlijke Italiaanse schepijs (het water loopt me nu al in de mond).

Nu kun je meer ontspannen en echt de boel de boel laten. Laat je vakantie niet verpesten door met je mind in de virtuele wereld te zitten!

Tip 2: Geniet echt van de zon! Dat mag en het is echt heel goed voor je!

Een grote studie die over een periode van 20 jaar is uitgevoerd onder 30.000 vrouwen naar de gevolgen van blootstelling aan de zon heeft opgeleverd dat onder vrouwen die de zon vermeden door eruit te blijven danwel door het gebruik van zonnebrand, het sterftecijfer twee keer zo hoog was dan in de groep die lekker genoot van de zon. Hoe komt dit?

Door de huid aan de zon bloot te stellen maakt je huid een zeer belangrijk stofje aan in je lichaam en dat is vitamine D3. Dit is ongeveer de brandstof voor je immuunsysteem. Als je niet genoeg van dat vitamine D3 aanmaakt verzwakt je immuunsysteem waardoor je veel ontvankelijker bent voor allerlei aandoeningen en ziektes en ook minder in staat bent om als zoiets binnendringt het snel op te ruimen.

In zowel de VS als Europa is sprake van een chronisch vitamine D3 tekort. We zitten veel te veel binnen en als we dan in de zon gaan zitten smeren we ons ook nog eens helemaal in. Dat helpt dus ook niet echt.

Dus doe jezelf een plezier, ga iedere dag lekker in de zon zitten. In een kwartier tijd maak je al heel veel vitamine D3 aan. Bouw het rustig op, verbranden is nu eenmaal ook niet fijn, maar wees er niet bang voor. Je zult versteld staan hoe snel je aan de zon went.

Tip 3: Pas op met . . . . . zonnebrandcrème!

Maar van teveel zon krijg je toch huidkanker? Deze uitspraak kent iedereen wel, maar wist je dat dit verband nooit is aangetoond?  Maar wat wel is aangetoond is dat er een grotere mate van huidkanker ontstond in groepen van mensen die zonnebrandcrème gebruikten. Het fabeltje dat je met smeren kanker voorkomt is dus juist andersom waar: je hebt een grotere kans op (huid) kanker als je smeert!

Zonnebrandcrèmes bevatten carcinogene stoffen en bij 97% van de Amerikanen zitten deze stoffen in het bloed! Dat zal in Europa niet veel anders zijn denk ik.

Tip 4: Laat je vakantie thuis al beginnen.

Veel mensen slaken een zucht van verlichting als ze op het vakantieadres aankomen, vaak na een lange autorit of vliegreis. Vooral auto-rijders zijn vaak doorrijders en nemen het niet zo nauw met de rust. Vaak wordt er ook nog ’s nachts gereisd. Dat ben je niet gewend en je komt gebroken op je vakantielocatie aan.

Maar doe het nu eens anders. Zodra je in de auto stapt begint je vakantie, begint het genieten. Je bent op weg en “los” van de dagelijkse sleur. Geniet van de reis en van alle dingen die je mee maakt. Ook al is het een file of vertraging. Wat maakt het uit? Je hebt vakantie, relax!

Je zult merken dat dat een heel ander gevoel geeft, een andere belevenis wordt. Je ontspant veel meer en komt ook uitgeruster weer thuis.

argentinië, blue lakes district, vakantiestress

 Tip 5: Bereid je goed voor en heb vooral voorpret!

Vakantie begint al bij de voorbereiding.  Wat ga je tijdens de reis tegenkomen? Wat  is er allemaal op de locatie(s) waar je gaat  verblijven? Zoek het uit op internet, laat je  inspireren en voel dat enthousiasme in je  groeien. Je hebt er steeds meer zin in!

En  dat effect is ook al een beetje vakantie  hebben, want het werkt ontspannend, je  bent immers met iets heel anders bezig! Afleiding en dingen doen of plannen die je leuk vindt hebben een gunstig effect op je welzijn.

 Tip 6: Neem een paar goede boeken  mee, ook al lees je niet.

Als je echt wegblijft van internet en je  smartphone kun je uit laten, dan zul je heel  veel tijd overhebben. Daarnaast vliegt een  vliegreis letterlijk om als je een boeiend  boek hebt.

De E-readers van tegenwoordig maken het helemaal makkelijk en je kunt een hele bibliotheek in dat apparaatje stoppen, dus ook nog keuze genoeg.

Mocht je nog op zoek zijn naar inspirerende boeken bekijk dan eens mijn Top 10 van meest inspirerende boeken en vooral ook de vele titels die door lezers zijn toegevoegd in de reacties.

Ook al ben je geen lezer,  probeer het eens!

Tip 7: Een goede leefregel: Neem iedere dag even vakantie!

Vakantie hoeft niet alleen in de vakantietijd plaats te vinden. Wat is vakantie? Even weg zijn van de sleur van alledag. Moet je daarvoor ver weg? Nee, dat kun je ook iedere dag creëren.

Als je die koffiepauze hebt, plug dan ook echt even uit. Ga even naar buiten met je bakkie, zoek een lekker plekje en geniet van alles om je heen.

Neem de tijd voor je lunchbreak en doe geen andere dingen dan eten en dat goede gesprek erbij.

Ga even lekker in die zon zitten als je de kans hebt. Je hoeft maar even je ogen te sluiten om een moment van rust te hebben.

Kortom wees tijdens die pauzes bewust aanwezig daar waar je bent en bij wat je dan doet. Je zult versteld staan van het effect!

En mocht je stress voelen bij de voornoemde onderwerpen, of weerstand voelen, besteedt daar dan aandacht aan.

Waar komt dat vandaan? Waarom ben ik bang voor  de zon? Waarom wordt ik nerveus als ik aan al dat gedoe denk?  Waarom vind ik het eng om naar vreemde oorden te gaan?  Waarom ben ik bang dat ik ziek wordt? En zo kun je er zelf ook  wel een paar vinden denk ik.

vakantie, genieten, stress, ontspannen, rust, zorgeloos

Als dat zo is, ga daar dan op kloppen. Klop die stress en spanning  weg, en je gaat dan pas echt ontspannen op vakantie én je zult nog meer genieten dan ooit tevoren!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat dit bijdraagt aan een  werkelijk geweldige vakantie!

Ik hoop dat je prachtige avonturen beleeft en dat je op onvergetelijke plekken komt die je de adem benemen zo mooi!

 En nu ben jij aan de beurt. Heb jij nog tips voor een fijne  vakantie of ervaringen te delen? Doe dat dan hieronder en laat een reactie achter!

PS: Weet je niet wat EFT-kloppen is of hoe je het moet doen: Klik hier! Ook handig om bij de hand te hebben op vakantie:) (Tip 8?)

Een fijne vakantie gewenst!

René

Bronnen voor dit blog:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12251/full

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3651733/2014/05/08/Vrouwen-die-zon-ontwijken-gaan-eerder-dood.dhtml

http://hannyroskamp.com/2013/08/05/huidkanker-zijn-we-overbezorgd/

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/major-study-suggests-mortality-rate-higher-for-people-who-stay-of-the-sun-than-those-who-dont-9338516.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21733837

http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/inflammatory-bowel-disease/#

http://www.faim.org/bookreviews/sunscreen-biohazard.html

https://www.vitamindcouncil.org/health-benefits-of-sun-exposure-vitamin-d-and-beyond/

Met dank aan: Natural News

 

 


  10 replies to "Vakantiestress? 7 tips voor een onbezorgde vakantie!"

  • Wouter Siteur

   Hallo René,

   Leuk artikel en goede tips. Ik heb meteen zin om op vakantie te gaan.

   Ik had er trouwens nog wel een EFT tip in verwacht om iets aan je vakantiestress te doen 😉

   Fijne vakantie!

   groet, Wouter

   • René Arns

    Hai Wouter,

    Ik hoop dat je een leuke vakantie hebt. En op die stress kun je prima kloppen hoor. Je zult merken dat hij als sneeuw voor de zon verdwijnt en dan is het helemaal genieten!
    Bedankt voor je reactie!
    Groet,
    René

  • Willem Lamberts

   Er staan dingen in die ik nooit geweten heb, zo zie je maar je bent nooit te oud om te leren,
   Enne iPad & iPhone enz kun je rustig uitzetten, ben het helemaal eens met de zienswijze, wij worden hiermee geleefd een die providers maar

   • René Arns

    Hai Willem,

    Bedankt voor je reactie.
    Alleen je laatste zin lijkt niet helemaal af, maar je bent inderdaad nooit te oud om te leren!
    Ik hoop dat je ook nog een fijne vakantie danwel ontspannen tijd zult hebben!

    Hartelijke groet,
    René

  • Marjan Crabtree

   Krijg zin in vakantie…..nog heel even.
   EFT-kloppen (tapping), was het helemaal vergeten, moet het misschien maar weer eens oppakken.

   • René Arns

    Hai Marjan,

    Misschien een idee om dat tijdens de vakantie gewoon weer eens te gaan doen?
    Fijne vakantie in ieder geval gewenst!

    Groet,
    René

  • Sieds van der Veen

   Hi René,

   Goed artikel! Mijn ervaring leert idd dat wanneer je tijdens vakantie de smartphone, tablet of laptop mijdt, echt tot rust komt, heerlijk! Zegt overigens ook wat hoe vaak je dergelijke apparaten gebruikt, dat heb je normaal gesproken niet eens door, op vakantie besef je dat pas echt! Geniet niet alleen tijdens en vóór de vakantie, maar ook ná de vakantie, door foto’s terug te kijken en je reisverhalen te delen met anderen!

   • René Arns

    Hai Sieds,

    Bedankt voor de tip over het delen!

    Groet,
    René

  • Lucy

   Tip 8: Laat gevoel van controle los… zwerf en geniet. Wat er ook onverwachts gebeurt, er komt altijd wel een oplossing voor… Vaak uit onverwachte hoek.Keep on smiling … een glimlach opent alle deuren.. ook als je de taal niet spreekt.

   • René Arns

    Bedankt Lucy voor deze mooie aanvulling!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.