verbazing

Iemand stelde mij de vraag of ik in de periode van herstel na mijn operatie (2015), waarin ik weer een aantal activiteiten oppakte, wel genoeg tijd nam om ‘mezelf te zijn’? Een vraag die mij wel intrigeerde.

Het idee dat je niet jezelf zou kunnen zijn, is dat niet dé grote denkfout? Toch hebben veel mensen daar (onbewust) last van. 

Goed genoeg?

Wat namelijk veel voorkomt is het idee dat wat je bent of doet, niet goed genoeg is. Ook die gedachte is eigenlijk raar, maar veroorzaakt een heel groot probleem. Want wat doet deze gedachte?

De gedachte niet goed genoeg te zijn, maakt je onzeker en bang. In de kern is deze gedachte de basis van al onze angsten die we hebben en is zo een grote stoorzender met veel innerlijke onrust tot gevolg.

Zodra je de gedachte dat je niet goed genoeg zou zijn kunt loslaten of sterker nog, niet kunt denken, wat zou dat met je doen?

Dan accepteer je jezelf als vanzelfsprekend helemaal zoals je bent. Je bent dan net als een kind.

Heel jonge kinderen hebben dat. Die onbevangenheid, die vanzelfsprekendheid. Er is geen angst bij hen. Er is vreugde maar ook een stilte in hen. Waar wij als volwassenen continue vragen stellen aan vooral onszelf doen zij dat niet en genieten zij van het moment, gaan op in hun spel.

Dat kon jij als kind ook, weet je nog?

Als je bent zoals die heel jonge versie van jezelf heb je een vertrouwen dat niet alleen jij goed bent zoals je bent, maar dat dat ook voor alles en iedereen om je heen geldt. Herken je dat?

Jonge kinderen stappen op alles en iedereen af en behandelen iedereen gelijk, met belangstelling, openheid, verwondering.

Innerlijke vrede…

Wayne Dyer, die helaas niet meer onder ons is heeft een lijst gedeeld van 10 symptomen van innerlijke vrede*. Ik vond dat lijstje heel treffend en inspirerend.

*
Het origineel is gemaakt door Saskia Davis en te vinden via deze link.

Door deze 10 symptomen bij jezelf na te checken kun je ontdekken in hoeverre die innerlijke vrede er is of onrust er niet is. 

 1. Je hebt de neiging om spontaan te denken en te handelen in plaats van op basis van angsten ontstaan in het verleden
 2. Een grotere gevoeligheid voor de liefde die anderen uiten en de oncontroleerbare noodzaak om dat zelf ook te doen
 3. Een verlies van interesse in het verklaren van de acties van anderen
  wayne
 4. Tevreden gevoelens van verbondenheid met anderen en de natuur
 5. Een onmiskenbare vaardigheid om van ieder moment te genieten
 6. Het verlies van interesse in het (ver)oordelen van mensen
 7. Frequente, overweldigende momenten van waardering
 8. Een verlies van je vaardigheid van zorgen maken
 9. Een verlies van interesse in conflicten
 10. Frequente aanvallen van glimlachen

Hoeveel van deze symptomen ervaar jij? Laat het hieronder weten!


Groet

René

PS: met dank aan Lucy.


  15 replies to "10 symptomen van innerlijke vrede."

  • Vera Dijkman

   Ik voel mij regelmatig dankbaar. En dat is een heerlijk gevoel.
   Vera

   • René Arns

    Hai Vera,

    Hoe meer hoe beter!!
    Bedankt voor het delen.
    Groet,
    René

  • Bert

   Mooi lijstje René.

   Ik kom op minimaal een zeven op alle tien punten en op sommige hoger. Not bad en zo voelt het ook.

   groet, Bert

   • René Arns

    Hai Bert,

    Super. En dat is lekker of niet dan?
    Groet,
    René

  • Renée Daniëls

   Wat leuk: eindelijk ‘ns een lijstje met symptomen waarvan je er juist zoveel mogelijk wilt hebben. 🙂

   #1 Is eigenlijk altijd wel aanwezig geweest, steeds minder vaak gevolgd door een realisatie met iets als “Oei …” En als die nog ‘ns voorkomt dan wordt ‘ie bijna altijd gevolgd door “Pech/jammer, joh/…”

   #2, #5, #7 En #10 zijn nagenoeg constant en zelfs zichtbaar voor de buitenwereld aanwezig.
   Alle andere symptomen treden met de dag frequenter én vergaander op.

   Goh, als ik dit lees, ben ik best trots op mezelf. 🙂

   Dankjewel voor (het doorgeven van) dit leuke en mooie lijstje, René.

   • René Arns

    Hai Renée,

    Leuk dat je dat zegt want dat had ik nu ook.
    Het zet je focus ook weer meer op dat wat er in goede zin is, en dat is best veel. Daar word ik weer blijer van.

    Bedankt voor je reactie!
    René

  • Treesje Ploem

   Als ik de tien punten naloop, kom ik tot de conclusie dat ik ONWIJS vredig ben. Ik ben daar super dankbaar voor. Ik ben een kei in loslaten geworden en leven in het NU. Mijn NLP heeft mij daar enorm bij geholpen en natuurlijk de coaching voor mijn leerlingen. Ik leer daar zelf ook iedere dag weer van.
   Punt 5 is nog wel voor verbetering vatbaar. Ik tijden van haast en dus stress, kan ik niet altijd genieten van het moment. Dan zit het tekort aan tijd me in de weg (tijd blijft iets abstracts voor mij!), waardoor ik negatief tegen de situatie aankijk. Dat heeft dus eigenlijk niets met de situatie an sich te maken, maar met de planning of te veel willen doen op een dag! Dank je wel René voor dit. Goed om hier even bij stil te staan!!!

  • Marleen

   Hallo René, dank je voor het boek!!
   Gr. Marleen

   • René Arns

    Marleen geen dank en ik hoop vurig dat je er veel aan zult hebben. Laat je het hier weten?
    Warme groet,
    René

  • Gerard

   Vooral punt 7 vind ik treffend, ‘dankbaarheid’ is in de mode als een eigenschap die je kan leren, iets om te beoefenen en tot gewoonte maken. Bv. door ‘s avonds voor het naar bed gaan 3 dingen op te schrijven in je ‘dankbaarheidsdagboek’. Dan noteer je dingen waar je blij mee was van de afgelopen dag.

   Ik merk hoe goed dat werkt want ik slaap rustiger en voel me overdag vrediger. Ik krijg meer oog voor de goede dingen die gebeuren, die me gratis en voor niets toevallen vanuit het lot of de natuur, of hoe je het noemt. Het geeft rust en vertrouwen, het gevoel dat je zoiets waard bent. En gezien zijn of gewenst zijn, dat zit er misschien ook bij. Ik voel me dan even meer thuis of welkom in het leven.

   De dankbaarheid komt tegenwoordig vaak vanzelf naar boven, maar ik probeer de dagboekroutine ook vast te houden. Het werkt als een hevel denk ik, je moet eerst slingeren aan de pomphengel om de waterstroom op gang te krijgen of zuigen aan het slangetje voor wie dat ooit bij de hand had (Deed dat als kind om benzine uit een brommertank te krijgen. De smaak van benzine weet ik nog goed, zo leerde ik de kunst van het hevelen.). Dan kun je stoppen en komt de stroom vanzelf wel. Soms komt de dankbaarheid in een brede straal opzetten dan ben ik blij om iets kleins, dan voel ik me extra thuis of veilig in de wereld. Die moderne tips die je zeggen ‘schrijf elke avond even in je dankbaarheidschrift’ vind ik een vondst, daar geloof ik wel in.

   • René Arns

    Wat mooi om te lezen Gerard. Bedankt dat je dit deelt!

  • Casper Lange

   Beste René,
   De auteur van deze 10 symptomen is niet Wayne Dyer, maar van Saskia Davis (www.symptomsofinnerpeace.net).
   Op deze site https://www.thetappingsolution.com/blog/10-symptoms-of-inner-peace%E2%80%8B/ staat dat Wayne dit lijstje deelde met een link naar de oorspronkelijke auteur.
   Just for the record. Bedankt voor het vertalen en delen!!!
   Namasté,
   Casper

   • René Arns

    Dankjewel Casper voor deze heads up. Ere wie ere toekomt. Ik al het aanpassen 😉

  • Margrethe Venema

   Hoi Rene,

   ik mis toch wel het omarmen van schaduwkanten. De vrede met je duistere kant.

   mensen die uiterlijk helemaal vredig zijn, kunnen alsnog ook heel vermijdend zijn. (dit is helaas mijn ervaring) Een knuffel moet dan alles goed maken, en er mag dan niet meer teruggekomen worden op een bepaald ‘probleem’, verdriet bijvoorbeeld. ‘Het probleem’ moet dan uit de lucht zijn. Verdriet is echter warm en menselijk, mensen die niet bij hun verdriet kunnen of dit wegdrukken, verleren het om zich in anderen, die wel verdriet hebben, te verplaatsen, en veroordelen dit soms zonder woorden – ze doen alsof ze geen oordeel hebben, dan, ze staan er als het ware boven. Ze volgen vaak hun lustgevoel, want ervaren dat ze falen als ze niet ‘vredig en gelukkig’ zijn. Voor mij is ‘warmte’ een kenmerk van mensen die hun hart op de goede plaats hebben. Meer dan eens mis ik deze warmte juist bij meer spiritueel ingestelde mensen. En ik vind het ook niet in lijstjes? Vrede is kalm, maar warmte ook. Maar warmte is tegelijk levendig en verbonden. Het reikt uit naar de ander, ook als deze verdriet heeft. Het is in deze niet natuurlijk om elk moment te genieten, vrede hebben met je pijn, die er ook is, gelukkig zijn in het ongeluk door erom te glimlachen, gaat verder en is niet altijd iets van gemak.

   • René Arns

    Hai Margarethe,

    Ik ben het helemaal met je eens. Dit lijstje is inderdaad als je er goed naar kijkt zeer exterm gericht en zegt niets over het innerlijke proces in die zin dat je om dit allemaal te kunnen toch eerst bijvoorbeeld stopt met (ver)oordelen van jezelf voor je kunt stoppen met (ver)oordelen van anderen.
    Het geen zorgen meer maken kan alleen als je zoals jij zo mooi zegt vrede hebt met je pijn en ongeluk. Dit lijstje lijkt te suggereren dat als je innerlijke vrede hebt er geen enkele verstoring meer mogelijk is. Maar ook al heb je die staat van acceptatie van jezelf en je omstandigheden bereikt, dan nog zal het echt wel voorkomen dat er onrustige dingen gebeuren, die je dan wel vanuit een andere beleving waarneemt en oplost. Niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen dat alles hoe dan ook goed is. En dat is inderdaad niet altijd gemak.
    Bedankt voor je mooie aanvulling en mijmeringen die prikkelen!
    Uiteindelijk gaat het denk ik allemaal om het ego. Kun je die verzameling van aannames over wie of wat je bent doorzien voor wat ze zijn: alleen maar gedachten? Kun je de identificatie met dat ego opgeven? Of omarmt je ego dat spirituele gewoon weer als een ander verhaal over wie je bent en kom je gewoon geen stap verder. Een grote valkuil, het ego is heel geniepig en geeft nooit op.

    Groet,
    René

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.